De wetenschap van het flirten

Flirten is een natuurlijk proces, iets dat iedereen wel tot een zekere hoogte doet, ook al heeft men een relatie. Dat is niet erg, want dat is gezond. We gaan voor het gemak even uit voor een
Wist je dat er een hele wetenschap achter flirten zit? Flirten is namelijk een samenspel van diverse zintuigen, die allen samenwerken om de andere persoon de spreekwoordelijke vlinders in de buik te bezorgen. Blijkbaar is de openingszin van ondergeschikt belang (zeker wanneer deze van het kaliber “Hoe wil je je eitjes morgenochtend, bevrucht?”). Wát je zegt is natuurlijk wel belangrijk, maar hóe je het zegt, is minstens net zo van betekenis.

Wij zetten even enkele belangrijke wetenschappelijke flirt feitjes op een rijtje, zodat je deze in jouw voordeel kunt gebruiken:

Feromonen zijn belangrijk!

Elk mens scheidt feromonen uit. Het is eigenlijk een soort signaalmolecuul dat een boodschap overbrengt tussen twee mensen. De boodschap in dit geval is: voortplanting. Het waarnemen van deze feromonen gaat via de neus. Niet iedereen kan deze in dezelfde mate waarnemen, maar wanneer jij wel de gelukkig bent die dit goed kan, dan zul je eerder iemand versieren.

Nonverbaal flirten

Slechts 1/3 van het flirten is verbaal, dus met woorden. Maar liefst 2/3 van het flirten gebeurt non-verbaal, dus middels lichaamstaal. Eigenlijk is het heel goed dat dit het geval is, want veel mensen komen niet meer goed uit hun woorden wanneer ze tegen iemand praten die ze wel zien zitten.

Oogcontact

Een zeer belangrijk onderdeel van het spel-der-verleiding is oogcontact. De eerste iets langere blik in iemands ogen is een goede binnenkomer, maar daarna begint het echt: korte blikken, en vaak wegkijken. Het is echt een spelletje. Natuurlijk komt onvermijdelijk het eerste verbale contact. Foute en zogenaamd “grappige” openingszinnen zijn geen goede optie, maar een simpele “hoi” doet in principe al genoeg.

Persoonlijke ruimte

Ieder mens heeft een persoonlijke ruimte. Dit is ongeveer een straal van 0,5m rondom iemand. Wanneer iemand in die persoonlijke ruimte komt, dan is dit een intieme benadering. Dit zul je ook alleen accepteren van iemand waarbij je dezelfde gevoelens hebt.